Enska Kettunen

Enska Kettunen

perjantai 13. marraskuuta 2015

Marraskuu

Sain valmiiksi marraskuun alussa uutuuskirjani ”Levinan miehet”, jossa kerrotaan tammikuussa 1942 konekiväärimiehiksi koulutettujen Ilomantsin itäkylien miesten sotataipaleesta. Kirjan lähteenä ovat isäni ja muutamien muiden sotaveteraanien kertomukset sekä sotapäiväkirjojen muistiinpanot. Isäni kirjoitti sota-aikana päiväkirjoja, jotka katosivat Nuosjärven rannalla heinäkuussa 1944. Hän kirjoitti jälkikäteen muistelmiaan 1960-luvun alussa ja muistelmien nimenä oli ”Konekiväärimiehenä Syvärin takana”. Muistiinpanoja Otto tarjosi Kansa Taisteli - lehdelle, mutta niitä ei koskaan julkaistu. Uutuuskirjani nimi tulee isäni konekiväärikomppanian komentopaikkana olleen Levinan - kylän nimen mukaan.

Nyt kuusikymmenvuotiaana toteutin isäni unelman. 

Kirjan taustamateriaalin keräsin keväällä 2015 ja kirjoittamistyö valmistui kesän ja syksyn 2015 aikana. Kirjan kustantaja on Books on Demand, Helsinki ja valmistaja Books on Demand, Saksa. Kirja on pehmytkantinen ja siinä on 348 sivua. Kirjassa on runsaasti sota-ajan kuvia.

Kirjan päähenkilöt Otto, Aleksi, Hannes ja Onni matkaavat tammikuun puolivälissä 1942 Syvärin taakse Levinan kylään. Nuoret miehet sijoitetaan Jalkaväkirykmentti ysin toiseen konekiväärikomppaniaan. Heidän arkeensa kuuluu kenttävartion vartiointitehtävien ohessa kenttävarustelutöitä, vihollisen hyökkäysten torjuntatehtävät ja lähipartiointi. Otto haavoittuu ensimmäisen sotavuoden aikana, mutta pystyy palvelemaan konekiväärimiehenä sodan loppuun saakka. Monia ystäviä ja tuttuja Ilomantsista ja muualta Pohjois-Karjalasta kaatuu ja haavoittuu sodan aikana. Osa näistä tapahtumista on kuvattu kirjassani. Kesällä 1943 toinen konekiväärikomppania muuttuu kahdeksanneksi komppaniaksi, mutta samat tehtävät kuuluvat edelleen miesten arkeen. Perääntymistaisteluissa kesällä 1944 konekiväärimiehet ovat viimeisenä joukko-osastona hidastamassa päällekäyvän vihollisen etenemistä. 


Miesten palatessa syksyllä 1944 kotiin, ovat kotikonnut jääneet rajan taakse. Elämä aloitetaan asumalla toisten nurkissa. Seuraavan vuoden aikana miehet rakentavat omaa kotia Ilomantsin korpimaille. Ensimmäisinä vuosina työtahti on kova ja perheen lapset saavat kokea isien sota-ajan kokemukset omassa elämässään monin eri tavoin.

Mallisivu tiistain 5.5.1942 päivän tapahtumista Syvärillä
Kirjan kannessa oleva kuva on otettu joko Voseroksan tai Rannan tukikohdassa 20. helmikuuta 1942. Kuvassa saattaa olla kirjan päähenkilö Otto "Norsupyssyn kanssa", Otto oli Syvärin takana konekiväärimiehenä ja pst - kiväärimiehenä vuosina 1942 - 1944.  

Levinan miehet kirjan myynti

Kirja on myynnissä alla luetelluissa kirjakaupoissa ja lisäksi sitä saa Ilomantsin kirjakaupasta! Kirja tulee kirjastoihin lainattavaksi tammikuun 2016 aikana. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti