Enska Kettunen

Enska Kettunen

lauantai 24. tammikuuta 2015

Kevään pakkaskausi - The spring of frost

Kuluva vuosi alkoi lämpimässä säässä, mutta kuukauden puoliväliin mennessä lämpötila laski Ilomantsissa jopa -36 asteeseen celsiusta. Kuukauden lopussa lämpötila nousi -5 ... -10 asteeseen, joten kuukauden keskilämpötilaksi näyttäisi tulevan sama kuin vuonna 2014 eli n. -12 .... - 13 astetta celsiusta. Vanha sanonta "Jos ei palele Paavalina, eikä kylmä kynttelinä, ei ole helle heinäkuussa, eikä lämmin keskellä kessee". Paavalina oli - 4 astetta pakkasta, joten heinäkuun pitäisi olla viileä! Lumitilanne on tammikuun osalta ihan pitkäaikaisen keskiarvon rajoissa, lunta on maassa nyt 65 cm. Vuosi sitten lunta oli todella vähän, ainoastaan 10 - 20 cm. Tammikuun keskilämpötila oli - 10,8 celsiusta, joka myös on keskiarvolukema.
Työmatkalla töistä kotiin tammikuussa 2015. Pakkasta oli -24 astetta celsiusta.

Menneenä vuotena 2014 oli keskilämpötila 3,72 astetta celsiusta, joka oli tällä vuosituhannella kolmanneksi lämpimin vuosi. Vuonna 2000 oli Ilomantsissa keskilämpötilana 3,9 astetta ja vuonna 2005 peräti 4,1 astetta celsiusta. Vuodesta 1908 lähtien keskilämpötila on ollut noin 2,3 astetta ja 2000 luvulla keskilämpötila on ollut 2,8 astetta celsiusta. Näin ollen keskilämpötila on noussut viimeisten vuosikymmenten aikana merkittävästi.
Lämpimiä vuosia on meillä ollut vuodet 1949, 1974 ja 1989. Eri talvikuukausien lämpötiloja verrattaessa vuosina 1974, 1992 ja 2008 talvet olivat lämpimiä. Vuosina 1974 ja 2008 koko alkutalvi oli lämmintä, mutta vuonna 1992 erityisesti helmikuu oli lämmin kuukausi.
Helmikuu on yleensä talven kylmin kuukausi täällä meidän asuinpaikkakunnalla. Poikkeuksena normaalista menneen vuoden 2014 helmikuu oli lämmin (-2,8 astetta celsiusta) ja samalla voidaan todeta, että silloin auringonpilkkuja oli myös eniten (max. 296). Myös kuluvan helmikuun keskilämpötila nousee korkeammaksi kuin normaalivuosina. Olen havainnut, että auringonpilkkujen määrän ollessa korkea, myös tälläisten kuukausien ja vuosien keskilämpötila kasvaa normaalia korkeammalle. Tammikuun viimeisinä päivinä aurinko oli aktiivinen, sillä auringonpilkkuluku oli välillä 181 - 193, elikkä helmikuun 3 - 5 päivänä täällä Suomessa ja pohjoisilla alueilla on tulossa hyvät revontulet! Kannattaa katsoa taivaalle iltayöstä, jos pilviä ei ole taivaalla.

Tänä talvena pääsimme hiihtoladuille marraskuun lopussa. Tammikuun loppuun mennessä olen hiihtänyt 165 kilometriä. Hiihtoa on rajoittanut kovat pakkaset ja sankat lumipyryt. Myös työ asettaa omat esteet, sillä työhön ja työmatkoihin kuluu päivittäin noin 10 tuntia. Pakkaskaudella lämmitämme takkaa ja leivinuunia päivittäin noin 3 h, joten arkipäivinä hiihtäminen ei onnistu. Yhtenä päivänä viikossa käyn toistaiseksi työstä paluumatkalla venäjällä tankkaamassa autoon dieseliä. Dieselin litrahinta on venäjällä alle 50 senttiä, suomessa 1,30 €. Hintaa kuitenkin nostettiin hiukan tammikuun puolessa välissä. Tankkaaminen saattaa kuitenkin vähentyä, kun ja jos rajamuodollisuuksia hankaloitetaan erilaisilla uusilla "säännöillä ja toimintatavoilla", kuten on jo käynyt kuluvan tammikuun puolen välin jälkeen.

Huonosta tienpidosta on tänä talvena puhuttu niin kahvipöydissä, sanomalehdissä kuin paikallisradiossa. Työmatkallani (70 km) on tiessä neljä uraa, joissa ihmiset ajavat autoilla päivästä toiseen. Minun autoni ei niissä urissa pysy, eikä taida pysyä muidenkaan. Tällä viikolla on mennyt kyseisellä tieosuudella jo kymmenkunta autoa metsään ja yksi nokkakolarikin on tiestöllä päässyt tapahtumaan. Itse ajan lähellä keskiviivaa, omalla kaistalla pysyen sen takia. että siinä ei ole uria. Tänään jotkut tienkulkijat soittivat paikallisradioon ja kertoivat, että ovat pahoittaneet mielensä tien keskiviivalla ajavista autoista. Osa näistä mielensä pahoittajista köröttelee 60 km/h tiessä olevia "kiskoja" pitkin ja heidän perässä tusina autoilijoita. Jos autolla ajaminen pelottaa, kannattaisi jättää auto kotiin ja kulkea linja-autolla. Se helpottaisi näitä mielensä pahoittajia ja heidän takiaan mielensä pahoittavien autoilijoiden elämää. Osa säästää autokuluissa ja vaihtaa talvirenkaat 4 - 5 vuoden välein. Kannattaisi vaihtaa talvirenkaat useammin, niin autolla ajaminen tuntuisi mukavalta. Mutta kun vanhenemme pari kuukautta vanhemmiksi, tiellä liikkuminen helpottuu, sillä nämä tiestön neljä uraa häviää lumien sulamisen kautta. Itse olen ajanut yli 1,5 miljoonaa kilometria autoa elämäni aikana ja näihin kilometreihin on kertynyt jos jonkinlaista keliä. Kaikkein pahinta on ollut, jos alkaa pelätä autolla ajamista. Muistan muutaman kesärenkailla ajamani reissun, kun auto ei tahtonut pysyä tiellä. Kaksin käsin puristin ohjauspyörää kymmentä vaille kaksi asennossa ja henkeä ahdisti niin vallan kauheasti.
Helmikuun alku oli normaalivuosiin verrattuna lämmin ja pääosin pilvinen. Onneksi saimme nauttia myös kauniista pakkaspäivistä helmikuun puolivälissä. Eräänä aamuna aurinko näyttäytyi pitkästä aikaa ja päätin mennä tutulle järvelle ottamaan kuvia helmikuisista järvimaisemista. Tiet olivat vielä auraamatta ja lunta pöllysi auton ilmavirran vaikutuksesta runsaasti. Matkalla vastaani tuli kaksi autoa kymmenen kilometrin matkalla. Järvellä oli myös hiljaista. Aamuyöllä oli järvenselällä ollut liikkeellä vain yksi kettu ja muutama jänis. 
Pakkasta järvellä oli -15 astetta. Tuulen myötävaikutuksella järvenselällä tuntui paljon kylmemmältä. Kaunis alkukevään auringonpaiste ei vielä lämmitä, joten kuvaajan kädet meinasivat paleltua kylmässä tuulessa. Kävelin tuiskulumen peitämää moottorikelkkauraa pitkin kaunista järvenselkää. Jään päällä oli lunta yli 50 senttiä. Kun yritin kävellä kelkkauran ulkopuolella, jalat upposivat polvia myöten pehmeään lumeen. 
Vietämme nyt laskiassunnuntaita ja siitä alkaa paastonaika. Kahdeksan viikon päästä huhtikuun alussa vietämme pääsiäistä, joka on kristittyjen suurin juhla. Lapsuudesta asti pääsiäinen on merkinnyt myös minulle paljon. Sieltä kaukaa, vuosikymmenten takaa muistuu mieleen pääsiäisenvieton vanhat karjalaiset perinteet. Äitini ja hänen lähisuku ovat ortodokseja. Ennen vanhaan pääsiäisenä kävimme ortodoksisessa kirkossa tai kuuntelimme radiosta ortodoksista jumalanpalvelusta tai messua. Ortodoksiset veisut tuovat minulle aina mieleen pääsiäisen.
Nykyään haluan saada pääsiäisen juhlatunnelman päälle kuuntelemalla ortodoksista palvelusta radiosta tai televisiosta. Pääsiäisyönä kirkossa on Kristuksen ylösnousemisen juhla. Kirkkovieraat kiertävät kirkkoa ennen puolta yötä tuohukset kädessä pappien perässä. Kirkkoväki laulaa "Kristus nousi kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi". Heidän suuri paasto päättyy pääsiäisaamuna ja silloin karjalaiset pääsiäisruoat maistuvat pitkän paastonajan jälkeen paljon paremmalta. Itse en ole paastonnut vuosikausiin vaikka joskus tuntuu siltä, että sitä voisi kokeilla ihan terveydellisistä syistä.  
Helmikuu ja maaliskuu on täällä Suomessa kaunein vuodenaika. Silloin auringonpaiste, puhtaan valkeat hanget, kirkkaan sininen taivas ja vihreät havumetsät tuovat meidän silmien eteen kauniita maisemia. Itse tykkään liikkua alkukevään pakkassäässä metsissä, laduilla ja järvenselillä aina kuin se on mahdollista. Auringonnousun aikana maisemat ja värit ovat parhaimmillaan. 
Hiihtoloma alkaa viikolla 10, mutta hiihtämisestä ei tule mitään. Ilman lämpötila on pysytellyt lähellä nollaa, lumi on pehmeää ja suksi ei luista siinä kunnolla. Mutta onneksi hiihtolomaa voi viettää myös muulla tavoin. Me teemme poikkeuksen meidän normaaleista rutiineista hiihtoloman suhteen, siitä tarkemmin hiihtoloman alkaessa. Ennen hiihtolomaa olen viimeistellyt kirjaamme, se menee painoon maaliskuun aikana. Lisäksi jokaiselle viikolle on sattunut yksi koulutuspäivä omien tuntien lisäksi, joten töissä on kiirettä pitänyt. Onneksi olemme selvinneet kevään flussakaudesta vielä terveenä. Otimme infulenssapiikin vuosikymmenten tauon jälkeen. Viime keväänä sairastelin kuukauden päivät flunssaa, se haittasi työn ohella myös hiihtoloman viettoa.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti